Att måla låter inte speciellt svårt men ibland kan det vara knepigt att få till ett jämt och fint resultat. Det finns dock en hel del knep som kan göra måleriarbetet både roligare och ge ett perfekt resultat. Det allra viktigaste för att lyckas är penslarna. Man bör se till att skaffa penslar av hygglig kvalitet. Det behöver inte vara de dyraste men när det kommer till penslar gäller verkligen devisen att man får vad man betalar för. Helt klart är att man bör undvika de allra billigaste – det finns en anledning till att priset är lågt.

Stryk penseln över sandpapper

Innan man sätter igång med målningen kan det vara bra att stryka penseln några gånger över ett grovt sandpapper. Då lossnar lösa hår och annan smuts som annars kan förstöra den målade ytans utseende.

Under målningen är ett bra tips att doppa penslarna i vatten om man skulle välja att ta en kortare paus. Vill man göra ett längre uppehåll utan att behöva göra rent penslarna kan man, helt utan att få dåligt samvete över att man inte rengör penslarna ordentligt, lägga dem i en tätslutande plastpåse så att de inte torkar ut eller stelnar under uppehållet.

Viktigt med rengöring

A och O när det kommer till penselvård är dock ändå den rengöring man utför mellan de olika målningarna. Dessa rengöringar är otroligt viktiga och helt avgörande för att penslarnas funktion ska hålla högsta möjliga nivå och att deras livslängd blir så lång som möjligt. Att rengöra penseln innebär inte att bara ställa den i burk med lacknafta, utan man bör skaffa en produkt för penseltvätt – helst en ekologisk sådan. Efter att man kramat ur överflödig färg doppar man sedan penseln i denna tvättprodukt upprepade gånger tills det inte längre finns några färgrester kvar i penseln. Sedan tvättar man penseln med vatten och såpa, alternativt diskmedel.