Den som köper en ny bostadsrätt eller villa kan som regel inte höja värdet på bostaden genom att renovera eller bygga om. Endast större om- eller tillbyggnader kan får räkans in till att öka fastighetens värde om det sker inom 5 år från att den nyproducerades. Mindre renovering eller tillbyggnad av balkong eller altan exempelvis räknas inte som skäl för att trissa upp värdet av bostaden för att därmed öka bolånets låneutrymme. Därför är det bättre att skjuta upp sådana planer tills de 5 åren förflutit.

Men om det finns låneutrymme kvar kan man visst utnyttja den möjligheten istället för ett privatlån om nu behovet av penninglån finns. För hus eller bostadsrätter som är av äldre slag är dock möjligheterna större för den som vill renovera och bygga om. Om man själv är händig och ägnar sig åt att förbättra lägenhet eller villa är detta att se som en investering.

Lån skall återbetalas

Bolånet är oftast besatt med lägre ränta än privatlån som brukar vara utan säkerhet, in blanco. Du kan enkelt jämföra privatlån på Wasabi. Själva bolånet är som namnet säger, ett sätt att belåna sin bostad. Vad sedan lånen används till är som regel inte stipulerat, men det kan bindas till just renovering om banken ställer sådana krav.

Amorteringskravet för bolån infördes från den 1 juni 2016 och påverkar månadskostnaden. För hus i prisklassen ett par miljoner blir kostnaden per månad räntan plus uppemot tvåtusen kronor vid fullt utnyttjat lånetak på 85 procent av värdet. Om man kan sätta in mer egna pengar i bostadsköpet så minskar den krävda utgiften men givetvis är det alltid fördelaktigt att amortera av ett lån oavsett. Ett bolån eller privatlån är en penningtransaktion som sker snabbt vad utbetalning beträffar men över tid skall dessa pengar alltid tillbaka till långivaren även om man nu betalar sin ränta under tiden.